Fullskalig likriktning

Text och bild: Staffan Castegren

De svenska politikerna bär på ett tungt ansvar

Politiker och journalister i Sverige verkar ha drabbats av en fullskalig fundamentalism. Den påminner om Sovjet på 30-talet, USA på 50-talet och delar av den islamska världen i vår tid. Det handlar om ett slags bokstavstroende. Om man inte använder exakt rätt formuleringar misstänks man för att hysa avvikande åsikter, och det är inte tillåtet.

Man måste till exempel alltid säga “Rysslands fullskaliga invasion”. Att försöka diskutera orden fullskalig och invasion är förbjudet. Man måste också alltid säga “Putins Ryssland” och “Ukrainas kamp för Europas frihet”. Man kan också säga att Trump “givit den regelbaserad världsordning en törn”, och att vi måste “göra vår hemläxa”, och öka upprustningen.

Som alltid i fundamentalistiska skeden är all historisk analys strängeligen förbjuden. Kriget i Ukraina började 2022 med “Putins oprovocerade angrepp”. Så är det, punkt och slut. Vad som hände 1991, 2005 och 2014 får inte diskuteras. Därför känner jag mig här och nu tvungen att spalta upp några händelser i historien som ger en vidare förståelse.

***

1. På femton-, sexton- och sjuttonhundratalen växte Europas ekonomiska överlägsenhet. Handeln med kryddor, slavar, tobak, socker med mera skapade väldiga förmögenheter som senare investerades i industrin, vilket ytterligare ökade västvärldens dominans.

2. På artonhundratalet började industri och samfärdsmedel drivas med fossila bränslen. Det gav ett energiöverskott långt över vad det samtida jordklotet kunde leverera. Men inledde också den epok av miljöförstöring som vi fortfarande lever i.

3. Stål, järnvägar och rustning expanderade kraftigt. Det gav utslag, till exempel i det amerikanska inbördeskriget och i fransk-tyska kriget där industriell överlägsenhet gav segern åt respektive nordsidan och Tyskland.

4. Den enorma upprustningen därefter gjorde första världskriget oundvikligt. Den kapitalistiska mekaniken fordrar ständig tillväxt. När all världens länders militära förråd var fullproppade, ja då krävde rustningsindustrin helt enkelt ett krig.

5. Andra världskriget startade i princip av samma orsak. Upprustning är ju en överföring av pengar från skattebetalarna till vapentillverkarna. För att folk ska gå med på detta krävs lydiga medier och en formidabel fiende, som till exempel Hitler.

6. Efter kriget kunde man ha börjat rusta ner, men det ville ju inte rustningsindustrin. Därför gjorde man Sovjet, den gamla allierade, till den nya fienden. Churchill myntade begreppet järnridån, medierna hakade på och 1949 bildades Nato.

7. Det kalla kriget och de ständiga fysiska krigen, från Korea, Vietnam och framåt höll vapenfabrikerna i gång. Eisenhower varnade för det militärindustriella komplexet, men han hade inte makt nog att bryta upp det odemokratiska förbundet mellan industrin och Pentagon.

8. Natos fiende, Sovjetunionen, upplöstes 1991. Nu öppnade sig en ny möjlighet att skrota kärnvapnen och rusta ner, vilket verkade rimligt i ljuset av den nya miljömedvetenheten. Men ännu en gång fattades det beslut i onåbara rum, och rustningen fortsatte.

9. Resultatet blev att Nato, mot givna löften, utvidgades med 14 nya medlemmar österut vilket ökade inringningen av Ryssland ytterligare. När det sen blev tal om att även Ukraina skulle bli medlem nådde man en smärtgräns för Ryssland.

10. Vid Kubakrisen 1962 satte USA ner foten med västvärldens fulla stöd, och förbjöd Sovjet att bygga robotbaser på Kuba. Om Ukraina går med i Nato kommer USA kunna bygga militärbaser mindre än 50 mil från Moskva, typ avståndet mellan Stockholm och Göteborg.

***

De här tio punkterna är sådant som varje bildad människa känner till. De har också stor betydelse för att förstå vad som händer i världen i dag. USA är militärt överlägset varje tänkbar fiende, och ännu mer om man räknar med deras allierade i Nato och Anzus. USA är också det land som har militärbaser över hela världen och som varit inblandat i nästan alla krig sedan 1945.

Ekonomiskt kan Brik-länderna (Brasilien, Ryssland, Indien och Kina) på sikt göra dem rangen stridig, särskilt om de så kallade N-11 länderna (Bangladesh, Egypten, Indonesien, Iran, Mexiko, Nigeria, Pakistan, Filippinerna, Sydkorea, Turkiet och Vietnam) ansluter sig. Men om den ekonomiska kampen övergår i krig lär mänskligheten knappast överleva.

När det gäller informationskapaciteten är USA också överlägset, framför allt inom det egna landet och i Europa. Demoniseringen av Putin och Ryssland sprids ständigt i västmedierna, liksom påståendet om det akuta krigshotet. Om man följer pengarna är det lätt att förstå vem som tjänar på den panikartade upprustningen. Alla Nato-länder är förpliktade att köpa en viss mängd vapen från USA.

Ändå har våra stora medier och samtliga riksdagspartier fullskaligt stoppat huvudet i sanden och mässar samstämmigt samma mantra: Mer vapen till Ukraina, det vill säga mer pengar till rustningsindustrin. Hittills har Sverige stöttat Ukraina med ca 70 miljarder kronor. Nu talar politikerna om att fördubbla den summan.

Det är lätt att se att svenska folket skulle kunna ha större glädje av 140 miljarder kronor – i skolan, vården och infrastrukturen, snarare än att kasta bort pengarna i ett krig som inte kan vinnas, utan som till sist ändå måste avslutas genom fredsförhandlingar. Ändå propagerar inget av våra åtta riksdagspartier för fred, bara för mer död, mer bomber, mer miljöförstöring.

Jag säger att kriget i Ukraina inte kan vinnas, men det kan eskaleras, mycket snabbt, bortom allt förnuft. Västvärldens ledare spelar ett spel som kan leda till världskrig. De måste sluta göda kriget och ställa starka krav på Ryssland och Ukraina om eld upphör och fredssamtal. Dödandet och förstörelsen måste få ett slut.

Det sitter 359 personer i Sveriges riksdag och det verkar som om alla tycker exakt likadant. Det är deprimerande. Så var det inte förr. Finns det ingen som tycker att vi måste avsäga oss tanken om den västerländska dominansen, sluta med fossila bränslen och sätta nosring på rustningsindustrin. Eisenhower var ingen farlig kommunist. Det finns faktiskt ett militärindustriellt komplex.

Ryssland och Ukraina är två diktaturer. Krig är inte ett bra sätt att få dem att bättra sig. Börja lira hockey med dem i stället. Bjud in dem till de vanliga konferenserna och diskutera uppbyggnad, miljö- och fredsfrågor. Den här krigshetsen har tagit mycket kraft från miljöarbetet. Nästa gäst i Riksdagen borde vara Greta Thunberg snarare än Volodymyr Zelenskyj.