En proggdeckare
av Staffan Castegren
Vill du köpa boken?
Skicka mig ett mejl på fritext [snabel-a] fritext.se.
Ange ditt namn och din adress och berätta om du vill ha den dedicerad.
Priset är 159:-, inklusive porto. Faktura medföljer försändelsen.
(Detta sätt att köpa boken är bäst: du får en dedikation och jag tjänar lite mer stålar.)
Den finns även ute i bokhandeln och på webben.
Vill du köpa den som e-bok?
Klicka här.
Den kostar 89:-
Läs om boken
Den sextonde familjen liknar inget annat i den svenska deckarfloden. Det är en proggdeckare. Ska man jämföra den med något är det inte Mankell, Läckberg eller Åsa Larsson. utan snarare en låt av Blå tåget, eller kanske en blandning mellan Raymond Chandler och Skrotnisse. Det handlar om en renhjärtad tro på godheten och ett försök att förklara ondskan.
Boken utspelar sig 1972. Huvudpersonen, Rickard Widmark, är privatdetektiv av film noir-typ i trenchcoat och hatt. Hans uppdrag är att leta reda på den försvunne arvtagaren i en mäktig finansfamilj. Där möter han den koleriske morbrodern, den ondsinta sherrypimplande modern och advokaten som vill krossa vänstervågen och göra Högerpartiet, som nyss bytt namn till Moderata samlingspartiet statsbärande.
Bokens titel kommer från CH Hermanssons bok De femton familjerna. Det här är den sextonde familjen, hungrig och på väg upp. Men det finns mörka hemligheter. Vem var mannen som blev skjuten fyra år tidigare? Vem är det som styr och ställer i bakgrunden? Vilka är gansterynglen med nylonstrumpor över huvudet ute i Näsby Park?
Men den bärande deckargåtan handlar inte om våld och pengar, utan om klass. Rickard Widmark kommer från den arbetarklass som byggde välfärdssamhället. Vad händer när han möter medelklasstudenten i snickarbyxor som citerar Mao? Vad händer i kärleksrelationen med överklasskvinnan på Östermalm?
Den sextonde familjen är en rolig bok med drastiska situationer. Det är en nostalgisk bok där vi får åka med i Widmarks Ford Falcon i ett Stockholm som inte längre finns. Men framför allt är det en samhällskritisk bok som vill beskriva hur högerkrafterna började mobilisera i början av 70-talet för att skapa det vi upplevt de senaste åtta åren i Alliansens Sverige.