Ordet person är här en grammatisk term. Ord som sten eller träsk beskrivs med pronomenet den och det som tillhör 3:e person singular. Men själva ordet träsk är naturligtvis ingen person i vanlig mening.
Subjektsform och objektsform
Om du går tillbaka till den stora listan så ser du att de personliga pronomenen har subjekts- och objektsformer. Subjekt och objekt är satsdelar vilket hör till satsläran som vi ska prata om sedan. Men en kort förklaring kan behövas redan här:
Jag ser dig.
I denna mening är verbet "ser" predikat. Predikatet berättar vad som händer i meningen. Ordet "jag" är den som utför det som predikatet beskriver. Ordet "jag" är därför subjekt. Meningens "dig" är den som blir utsatt. Ordet "dig" är därmed objekt.
De personliga pronomenen (utom den och det) har olika former om de är subjekt eller om de är objekt. Vänder vi på meningen så blir det:
Du ser mig.
Trots att det alltså rör sig om samma personer, beskrivs de med olika pronomen.
Behovet av olika former för subjekt och objekt blir extra tydligt om man konstruerar en mening som denna:
Honom älskar hon.
Det är ju enkelt att tyda vem som älskar vem. Men om vi byter ut "honom" mot "skåningen" och "henne" mot "småländskan".
Skåningen älskar småländskan.
Då vet man inte längre. Den meningen kan läsas på vilket som helst av de här två sätten:
Honom älskar hon.
Han älskar henne.
Possessiva pronomen
Ordet har samma ursprung som det engelska "possess", det vill säga äga. Uttryck som "min bil" vid en-ord, "mitt hus" vid ett-ord, "mina fördomar" vid plural, är självklara för en svenskspråkig. De enda problemen gäller skillnaden mellan hans eller hennes och sin/sitt/sina, men det kommer vi till senare.
Reflexiva pronomen
Reflexiva pronomen syftar tillbaka på subjektet i samma sats:
Jag kammar mig.
Du tvättar dig.
Han larvar sig.
Det här brukar inte heller vara svårt när man har svenska som modersmål. Problemen kommer (som vanligt) när man skriver komplicerat:
Att använda sig av Svenssons jordglober gör att ni hittar i hela världen.
"Sig" kan inte stå tillsammans med "ni". Om man byter ut "ni" mot "man" i exemplet ovan blir det korrekt, men inte särskilt bra. Bygg hellre om hela meningen:
Med Svenssons jordglober hittar ni i hela världen.
Ett annat pronomen som inte hör till samma grupp, men som har en likartad funktion är "varandra". "Flickorna kammade varandra." (Om du vill veta så kallas "varandra" för ett reciprokt pronomen.)
Reflexiva possessiva pronomen
Dessa pronomen kallas reflexiva därför att de syftar tillbaka på subjektet i samma sats och possessiva därför att de uttrycker ägande. Lyssna på skillnaden i dessa två meningar:
Ulf kysste sin fru.
Ulf kysste hans fru.
Ordet "sin" är ett reflexivt possessivt pronomen. "Hans" däremot är ett vanligt possessivt pronomen som inte syftar tillbaka på Ulf. I de här exemplen är det lätt att höra att det rör sig om olika kvinnor. Men om vi skriver så här:
Eva lade för Ulla ett stycke av sin/hennes goda paj.
Om man skriver "sin" så är det Eva som lagat pajen. Skriver man "hennes" så är det Ulla. Bäddat för konflikt alltså. Men lyssna här då:
Eva frågade om Ulla ville ha ett stycke av sin/hennes goda paj.
Här blir det tvärtom. "Eva frågade" är en sats och "om Ulla ville ha ..." är en annan. Vi sa att ett reflexivt possessivt pronomen ska syfta tillbaka på subjektet i samma sats. Därför betyder "sin" att det är Ullas paj och "hennes" att det är Evas.
Vi ska prata mer om olika satser i satsläran. Men eftersom skillnaden mellan vanliga possessiva pronomen och reflexiva possessiva pronomen hör till de vanligaste felkällorna när svenskar skriver svenska, kan det vara värt att fundera lite extra på detta.
Indefinita (obestämda) pronomen
Indefinita pronomen kallas obestämda därför att de är just obestämda. Man kan inte använda pronomenet "han" utan att tidigare ha berättat vem man menar. Men som du ser i den föregående meningen är det fritt fram att använda det indefinita pronomenet "man".