Satslära
Adverbial
Adverbial kan vara av många olika sorter. Man kan lite grovt säga att ett adverbial svarar på någon av frågorna, när, var, vart, varifrån, varför, hur och hur mycket. Det låter enkelt, men det finns naturligtvis undantag. (Har du hört det förut?) En annan definition är att ett adverbial säger något om ett verb, ett adverb, ett adjektiv eller om hela satsen. Notera dock att orden verb, adverb och adjektiv inte är satsdelar utan ordklasser. Några exempel:
Jag ringer på fredag.
Tommy Körberg sjunger bra i Chess.
Men Lasse Berghagen är väldigt snäll.
Livet är ju som det är.
I det första exemplet svarar adverbialet "på fredag" på frågan när och säger något om verbet "ringer".
I nästa exempel finns det två adverbial. "Bra" svarar på frågan hur och säger något om verbet "sjunger". "I Chess" svarar på frågan var och säger något om adverbet "bra".
I det tredje exemplet svarar adverbialet "väldigt" på frågan hur mycket, i vilken grad och säger något om adjektivet "snäll".
I det fjärde exemplet är det emellertid svårt att hitta en fråga. Ordet "ju" är ett satsadverbial. Det säger något om hela satsen.
Men följ med så ska vi gå igenom de olika adverbialen ett efter ett.
Tidsadverbial
Ett tidsadverbial svarar på frågan när. Några exempel med understruket tidsadverbial:
Jag kommer i morgon.
En dag ska allt det här bli ditt, min son.
1976 flyttade de till Tranås.
Nu vill jag ha en kopp kaffe.
Vi far till landet till midsommar.
Det första och det sista tidsadverbialet är prepositionsuttryck och det är typiskt. De flesta prepositionsuttryck är något slags adverbial. Det andra tidsadverbialet är ett substantiv, det tredje ett sifferuttryck och det fjärde ett adverb.
Tre av exemplen har tidsadverbialet först och det är också typiskt. Om inte subjektet står först i en mening så är det väldigt ofta tidsadverbialet. Du hör själv att även det första och sista exemplet lätt kan skrivas om med tidsadverbialen först:
I morgon kommer jag.
Till midsommar far vi till landet.
Det här är inte särskilt svårt. Vi kan med gott samvete gå vidare till ...
Rumsadverbial
Ett rumsadverbial svarar på frågorna var, vart och varifrån. Några exempel:
Erik bor i Solna.
Han åker till skärgårn på helgerna.
Lennart for från Jönåker klockan sju.
Eva sitter vid bordet och läser.
Jag har fått en finne på näsan.
Begreppet rum i ordet rumsadverbial är som synes ganska brett. Det kan vara i en kommun, vid ett bord eller på en näsa . Det kan också uttrycka både befintlighet och riktning. Men gemensamt är att det svarar på frågorna var, vart och varifrån.
I exemplen ovan är samtliga rumsadverbial prepositionsuttryck och det är mycket vanligt, men det finns naturligtvis andra möjligheter:
Var är du?
Här är jag.
Vart ska du?
Jag ska dit.
Varifrån kommer du?
Jag kommer därifrån.
Det är bra att notera att samtliga ord i nedstående uppställning är rumsadverbial: