Svenska skrivregler
Ord och uttryck
Sifferuttryck
Tal mellan 1 och 12 brukar man skriva med bokstäver. Större tal skriver man med siffror. Om din text i huvudsak handlar om att redovisa olika tal bör du konsekvent använda siffror. Ungefärliga tal skrivs med bokstäver, cirka nio miljoner.
Stora tal skrivs i grupper om 3 från slutet räknat, och skiljs åt med mellanslag, inte med punkt, 34 175 456. Om den exakta summan inte är viktig blir det mer lättläst om du skriver cirka 34 miljoner.
Tänk på att det internationellt råder oenighet om hur man skriver verkligt stora tal. En miljard på svenska skrivs one billion i USA, medan en biljon på svenska är tusen miljarder. En triljon skrivs i vissa länder, däribland Sverige, med 18 nollor, men i andra länder med "bara" 12.
Eftersom en miljard (eller one billion) är ett diskutabelt uttryck internationellt, bör du skriva tusen miljoner ifall du vill vara säker. Större tal bör du skriva med exponenter.
Avskilj kronor och ören med kolon, 34:50. Om det inte är några ören så skriver du 576:-. Om det inte är några kronor så skriver du -:50. (Här används även punkt eller komma, men kolon ger läsaren den tydligaste signalen.)
Vid ordningstal använder man kolon. 1:a, 2:a, 3:e, 15:e. Vid datum eller när sammanhanget är helt klart behöver man inte använda kolon:
Den 5 maj
Gustav IV Adolf
Vid böjningar använder man kolon:
Gustav III:s teater
E 4:an
08:or.
Gruppera alltid telefon-, person-, post-, och gironummer på vanligt sätt. Fördelen med detta är att man lättare känner igen vad det är för ett slags nummer, till exempel om man hittar det skrivet på ett papper utan vidare kommentarer: