Svenska skrivregler
Förkortningar
Förkortningar är en hjälp för skribenten, men knappast för läsaren. Eftersom vi ska skriva mottagarorienterat är den allmänna regeln att i möjligaste mån undvika förkortningar.
Om du ändå tycker att du måste förkorta så kan du antingen använda punkter "bl.a." eller mellanslag "bl a". Skriv inte "bla" En förkortning får inte avstavas mellan två rader. Använd inte interna förkortningar som kan missförstås, som "bf" för bankfack eller "Cst" för centralstationen.
Internationella förkortningar som km, l, kg, USD, GBP och SEK skrivs alltid utan punkt.
Vid förkortningar av namn på företag och organisationer skiljer man på dem som går att uttala och dem som inte går att uttala. De som går att uttala skrivs oftast med stor begynnelsebokstav:
Ikea
Nato
Sida
Ica
De som inte går att uttala skrivs oftast med stora bokstäver:
SHB
SMHI
TCO
LO
FN
De politiska partiernas namn förkortas med små bokstäver:
s
v
m
c
fp
kd
mp
Vissa förkortningar stavas av hävd med liten bokstav:
laser
radar
aids
hiv
tbc
När man lägger ändelser till outtalbara förkortningar så använder man kolon:
FN:s
SSU:are
TV:n
Men:
Ikeas
radarn
Vid sammansättningar med outtalbara förkortningar använder man bindestreck:
SHB-kontor
SMHI-prognos
TCO-tjänsteman
Men:
Ikeakatalogen
Stimpengar
lasersvärd
Här följer en lista på vedertagna förkortningar. Eftersom språknämnden rekommenderar punkt så står de med punkt här. Men om du skriver utan punkt (och det är vi många som gör) så måste du ha mellanslag i stället för punkt när det finns risk för missförstånd. Skriv inte from, tom, bla. Skriv fr o m, t o m, bl a och skilj på mm och m m.
Internationella måttförkortningar skrivs utan punkt. Det gäller även förkortningar som är sammandragningar som till exempel dr för doktor, Eftr för efterträdare och gm för genom.